Comisia Europeană prezintă un proiect pentru o diplomă europeană
Miercuri, 27 martie, Comisia Europeană a prezentat un comunicat privind promovarea cooperării transfrontaliere între instituțiile de învățământ superior, cu scopul de a crea o diplomă europeană voluntară. Având în vedere diversitatea sistemelor de învățământ superior din Europa, Comisia propune o abordare treptată pentru statele membre către o diplomă europeană, cu două puncte de intrare posibile: o etichetă europeană pregătitoare care să fie acordată programelor de studii comune care îndeplinesc criteriile europene propuse și o diplomă europeană ca un nou tip de calificare bazată pe criterii comune și ancorată în legislația națională. În 2025, Comisia intenționează să lanseze „proiecte europene pentru obținerea unei diplome” în cadrul programului Erasmus+ pentru a oferi stimulente financiare statelor membre pentru a se înscrie pe calea către o diplomă europeană. Pachetul include, de asemenea, două propuneri de recomandări ale Consiliului pentru sprijinirea sectorului învățământului superior: una care vizează îmbunătățirea proceselor de asigurare a calității și recunoașterea automată a calificărilor din învățământul superior, iar cealaltă pentru a face carierele academice mai atractive și mai durabile.
Statele membre au încă păreri împărțite în ceea ce privește revizuirea Directivei privind impozitarea energiei
Se pare că statele membre rămân foarte împărțite în ceea ce privește revizuirea Directivei privind impozitarea energiei (ETD), după reuniunea Grupului de lucru la nivel înalt privind aspectele fiscale, care a avut loc marți, 26 martie. Președinția belgiană a Consiliului UE a sperat să obțină mai multe îndrumări politice în timpul acestei reuniuni, dar se pare că mai puțin de jumătate dintre statele membre ar sprijini propunerea ETD în forma actuală. Mai multe state membre, precum Bulgaria, Letonia, Malta și România, își mențin obiecțiile față de indexarea propusă pentru nivelurile de impozitare, în timp ce altele, cum ar fi Finlanda și Franța, ar fi dezamăgite de reducerea nivelului de impozitare. Posibila includere a unei clauze de revizuire pentru a evalua pe viitor dacă ar trebui adăugată biomasă este în continuare un subiect sensibil. Statele membre vor continua să discute acest dosar la nivel tehnic la 25 aprilie.
Comisia Europeană găzduiește un webinar privind facturarea electronică la 17 aprilie 2024
Comisia Europeană organizează miercuri, 17 aprilie, între orele 11.00 și 13.00, un webinar privind facturarea electronică pentru a discuta recentul său Raport despre Directiva privind facturarea electronică și de a colecta feedback despre viitorul facturării electronice. Webinarul este deschis oricui și își propune să implice întreaga comunitate interesată de facturarea electronică într-o conversație despre viitorul acesteia. Ordinea de zi a webinarului include: o prezentare a principalelor constatări ale raportului despre impactul Directivei 2014/55/UE privind facturarea electronică, o prezentare a studiilor efectuate care stau la baza raportului, o posibilă intervenție a unui reprezentant al unui stat membru al UE cu privire la importanța facturării electronice și la implementarea acesteia, un exemplu concret de utilizare într-o companie a implementării facturării electronice și o discuție privind viitorul politicii facturării electronice însoțită de o sesiune de întrebări și răspunsuri. Părțile interesate se pot înscrie aici.
Conferința ETAF din 17 aprilie 2024: Către un sistem fiscal european mai simplu, mai raționalizat și mai adaptat pentru viitor
Pentru a vă înregistra la eveniment, accesați acest link.
14:00-17:00
@ Sofitel Brussels Europe, place Jourdan 1, 1040 Bruxelles
Având în vedere că se apropie alegerile europene, este momentul perfect pentru a ne angaja într-o reflecție colectivă asupra viitorului sistemului fiscal al UE. Această conferință va reuni experți în domeniul fiscal și oficiali ai UE pentru a analiza cum ar trebui să arate politicile fiscale ale viitoarei Comisii Europene, precum și perspectivele pentru consilierii fiscali din Uniunea Europeană. Cu această ocazie, ETAF va prezenta, de asemenea, manifestul său pentru alegerile UE, subliniind mai multe cereri esențiale către următorul Parlament European și Comisia Europeană pentru a se asigura că sistemul fiscal al UE este mai simplu, mai raționalizat și mai adaptat pentru viitor.
Program:
13:30 – Discurs introductiv și prezentarea manifestului ETAF de către președintele ETAF, Philippe Arraou
13:45 – Primul panel de discuții: Ce politici fiscale vor fi aplicate în cadrul următoarei Comisii Europene?
- Benjamin Angel, director Impozitare directă, coordonare fiscală, analiză economică și evaluare, DG TAXUD din cadrul Comisiei Europene;
- Panayiotis Nicolaides, director de cercetare, Observatorul fiscal al UE;
- Bart Van Coile, președinte, Institutului belgian pentru consilieri fiscali și contabili (ITAA).
Moderator: Elodie Lamer, jurnalist fiscal, Tax Notes
14:55 – Al doilea panel de discuții: Perspective viitoare pentru consilierii fiscali din UE
- Pascal Saint-Amans, fost director CTPA, OCDE, cercetător nerezident la Bruegel, partener la Brunswick;
- Sean Bray, director de politici europene, Tax Foundation Europe;
- Florin Toma, expert contabil, membru al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR).
Moderator: Jacomien van den Hurk, Director EU Public and Regulatory Affairs la PwC
15:55 – Observații finale prezentate de Philippe Arraou, președintele ETAF
Mai mulți vorbitori vor fi anunțați în curând!
Conferința va fi, transmisă în direct și va beneficia de interpretare simultană în limbile română, engleză și germană.
Declinarea responsabilității:
Acest buletin de știri conține informații despre politicile și evoluțiile fiscale europene colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerată drept declarație scrisă în numele ETAF.Citiți articolul integral pe site-ul CECCAR.